top of page

Kelreuterija

Koelreuteria paniculata
Koelreuteria bipinnata
kelreuterija.jpg

ETIMOLOGIJA

Ime je dobila po poznatom njemačkom botaničaru Gottlieb Kölreuter. Ime paniculata sugerira na metličast cvat. Naziv bipinnata upućuje na nasuprotne neparno peraste, sastavljene listove (nalik na perje). Porijeklom je iz istočne Azije. Često se naziva i lampion drvo. Kolokvijalni nazivi još su kajlaterija, koletrija...

koelreuteria-elegans_600x450.jpg

KARAKTERISTIKE KELREUTERIJE

Kelreurerija je listopadno, cvatuće stablo porijeklom iz Kine i Koreje. Raste kao manje stablo do 10 metara uvis. K. bipinnata izraste nešto više (15m)  i raste brže od K. panniculata. Tvori bogatu i gustu krošnju koja je ljeti prekrivena žutim metličastim cvjetovima. Listovi su naizmjenični, neparno perasti sastavljeni od 7-15 nazubljenih lisaka. U jesen poprimaju bakreno crvenu boju. Cvijet kelreuterije je žuta metlica koju pčele često i rado posjećuju. Krajem ljeta koelreuteria formira plod tobolac. Tobolac je atraktivne crvenkaste boje. K. bipinnata ima skroz crvene plodove. Upravo ti kontrasti boja zanimljivi su hortikulturistima, pa  ovu medonosnu biljku sade po zelenim javnim površinama. Tobolci ostaju visjeti na stablu za vrijeme zimskih mjeseci pa je atraktivna i zimi.  U svakom plodu formiraju se 3 sjemenke. U svijetu medonosnog bilja koelreuteria slovi kao najstabilniji medonoša. Uporno medi i daje pelud čak i za vrijeme najvećih ljetnih suša. 

koelreuteria-paniculata-multi-stem-2_800

UPOTREBA KELREUTERIJE

Najviše se sadi u drvorede ili kao soliterno stablo u hortikulturalne svrhe. Interesantno je u svim godišnjim dobima, a naročito ljeti tokom cvatnje. Rado ju sade pčelari jer pčele sa kelreuterije sakupe mnogo meda i peluda. Smatra se najzahvalnijom medonosnom vrstom uopće. Sjemenke su jestive. U nekim dijelovima svijeta sjemenke se prže i dodaju hrani

20160819_115830.jpg

UZGOJ KELREUTERIJE

 Uzgaja se iz sjemena koje je ranije potrebno pripremiti zbog ujednačene klijavosti. Prve godine uzgaja se u zasebnim posudama na otvorenom. Iako je tolerantna na velike hladnoće, mladu presadnicu je ipak poželjno premjestiti u zaštićeni prostor tijekom zime. Na proljeće se kontejnira u veće posude, ili se sadi na otvoreno. K. bipinnata raste mnogo brže; moguć je prirast i do 2 metra u drugoj vegetacijskoj sezoni. Kelreuterija može rasti na siromašnim tlima, može preživjeti depresije u kojima se površinska voda zadržava i vrlo je zahvalna za uzgoj. Sigurno će  i često cvasti iako nije prihranjena ni gramom gnojiva. Cvate već u 4. ili 5. sezoni. Vrlo je tolerantna na insekte i bolesti. Tolerantna je na visoke koncentracije soli i smog pa je idealna vrsta za gradske uvijete. 

koelreuteria_paniculata-1_577x600.jpg

CVATNJA I MEDENJE KELREUTERIJE

Koelreuteria cvjeta od lipnja do kolovoza. Izvrsna je medonosna biljka koja pčelama daje nektar kad ga u prirodi nema u izobilju. Također daje i dosta peludi. Sa 1 ha nasada pčele mogu sakupiti 300 kg meda. 

bottom of page