top of page

Kanadska Topola

Populus x canadensis 'Robusta'
topola opg glumpak_800x510.jpg

ETIMOLOGIJA I PORIJEKLO

Porijeklo riječi je iz latinske riječi "populus" što znači narod. Ime "canadensis" sugerira na kanadsko porijeklo. "X" u sredini znači da se radi o hibridu, odnosno o križancu između dvije vrste. Zapravo se radi o hibridu europske i američke topole; hibrid je nastao križanjem vrsta Populus nigra i Populus deltoides. Termin "robusta" dolazi iz latinskog "robustus", jak, snažan. Hibrid je otkriven u Francuskoj 1895.

topola sadnice_450x600.jpg

KARAKTERISTIKE

Listopadno brzorastuće stablo iz porodice vrba (Saliaceae).  Stablo dostiže visinu 25m i ima rijetku ovalnu krošnju. Raste u vlažnim, nizinskim staništima na tlima neutralne do blago alkalne reakcije. Kora je glatka ali s vremenom postaje blago nabrazdana. Listovi su jednostavni,trokutastog oblika, naizmjenični na dužoj peteljci. Kultivar 'Robusta' nema ženske cvjetove. U promet su pušteni samo klonovi sa muškim cvjetovima tzv. resama ili macama. Plodova nema i izbjegnute su svilene dlačice koje izazivaju alergije kod ljudi. Istovremeno je zaustavljeno nekontrolirano širenje.  Tolerantnija je na udare vjetra i neke bolesti od konkurencije.

robusta.jpg

UZGOJ NASADA

Klonovi se uzgajaju na nekoliko brzih načina, a najčešća je metoda ukorjenjivanja zrelih reznica u pijesku ili inertnom supstratu. Moguće je i direktno ubadanje pripremljenih reznica u obilježene redove. Pri odabiru terena treba izbjegavati strme terene. Idealan pH je između 5,5 i 7,5. Obavezna je jesensko zimska obrada tla oranjem na minimalnoj dibini od 30 cm. Neposredno prije sadnje na proljeće potrebno je dopunski obraditi tlo. Sadnja topole preporuča se čim ranije na proljeće kad vremenski uvjeti to dozvole.   Gustoće sadnje uvelike ovisi o namjeni nasada i  raspoloživoj mehanizaciji. Tako je kod proizvodnje sirovine za biogorivo i celulozu potreban velik broj biljaka (15 600).  Kombinirani nasadi sa srednjom gustoćom su nasadi  s 500-600 stabala po hektaru sa razmacima sadnje 4x4 m, 4,5x4,5m, 6x3m. U njima se planira jedna prorjeda od 7. do 10. godine. Najčešće  se investitori odlučuju na rijetke sklopove sadnje od 400 stabala i manje po hektaru (5x5, 6x6) bez prorjede sa tijekom ophodnje 23-30 godina, sortimenta iz kategorije tehničkog drva. 

topola opg glumpak_600x600.jpg

UPOTREBA TOPOLE

Topole su pogodne za proizvodnju piljenog drva, ogrijev, a iz kvalitetnijih trupaca rade se ljušteni furniri i šperploča. Također se upotrebljava sa izradu konstrukcijskih ploča za izradu masivnog namještaja. Često se koristi u ambalažnoj industriji za proizvodnju gajbi letvarica. Neizostavna sirovina je u proizvodnji papira, celuloze i drvene vune. Brzorastući kultivari topole služe kao sirovina za obnovljivu energiju. Mnoga renesansna djela slikana su na topoli, pa tako i poznata Mona Lisa.

bottom of page