top of page
Search

Kako uzimati reznice paulovnije

Updated: Mar 13, 2019

Kraj veljače i početak ožujka idealni su za pripremanje korijenovih reznica. Za početak treba naglasiti da se kvalitetne reznice paulovnije uzimaju sa dvogodišnjeg i trogodišnjeg matičnog stabla (a ne sa jednogodišnjeg kako to neki izvori opisuju). To znači da se matično stablo dvije sezone prati, priprema i ciljano uzgaja za što veću količinu jakih i zdravih reznica. U rasadnicima su takva stabla numerirana. Ona su i vrlo vrijedna, pa se nalaze u zaštićenim prostorima sa zaštitom protiv tuče, jakog vjetra i s posebnim režimom navodnjavanja i fertirigacije.


Matično stablo se prihranjuje organskim i mineralnim gnojivima u vrijeme vegetacije. Forsiraju se gnojiva na bazi fosfora jer fosfor utječe povoljno na korijenov sustav. Isto tako potrebno je osigurati idealnu dozu svih mikroelemenata. Tlo u kojem paulovnija raste mora biti prozračno (ilovasta pjeskulja).

U jednom momentu (obično sredinom 8. mjeseca) započet će rapidan rast paulovnije u visinu, pa smo primorani stablo odrezati u visini očiju. Zabilježeni su slučajevi da su neka stabla narasla preko 5 metara u nepuna 4 mjeseca proizvodnje. Ovu situaciju valja iskoristiti na način da ćemo podvezati deblo matičnog stabla špagom ili žicom na nekoliko mjesta. Takvim tehnikama osiguravamo brže i bolje skladištenje hrane u korijenu biljke, a nadzemni dio nam je postao nevažan. Ukoliko sve pravilno izvedemo, moguće je dobiti 3-5 puta više reznica u proljeće od nepripremljenog stabla.

Takvo stablo je spremno za zimovanje.


Tijekom zimskih mjeseci potrebno je pripremiti alat. Najvažnije su oštre, precizne i čiste škare. Izbjegavati treba "anvil" tip škara jer s jedne strane prignječe tkivo korijena . "Bypass" tip oštrice je u redu, ali samo ako je jako oštra. Najbolji rez rade voćarske škare sa 2 noža. Izgled škara možete vidjeti na fotografijama. Od ostalih stvari trebamo ašov za iskope ili jače vile (pirun), kante za dezinfekciju, supstrat tipa 0 ili 1, stiroporne kade ili kontejneri, dezinfekcijsko sredstvo, po želji kupca sredstva za kondicioniranje (vermikulit, zeolit, mikoriza, gelovi za vodu i sl).




Dolaskom toplijih dana u veljači potrebno se baciti na posao. Tlo je još nezagrijano i korijen miruje. Najprije matičnu biljku treba pregledati, očistiti od peteljki i starog lišća. Valja je osloboditi od špage i mreže protiv korova





Nadalje pristupamo vađenju stabla. Obično koristimo lopate za iskop. Ovo je najosjetljiviji dio posla i nema mjesta žurbi. Imajte na umu da je pod zemljom puno prvoklasnog korijenja, a svaki slomljeni korijen znači i manjak prihoda na Vašem gospodarstvu. Nakon što smo izvadili balu korijena, počinjemo sa pranjem. Mlaz vode ne smije biti prejak jer se u tom slučaju opet oštećuje korijen.





Na ispranom i čistom korijenju počinjemo uzimati najkvalitetnije reznice. To su reznice dužine 10 cm a debljine minimalno 15 mm. Takve reznice imaju veliki vigor i pogodne su za direktnu sadnju na pripremljeno tlo ili u tegle većih promjera. Normalan broj takovih reznica je 25-30 po stablu, ali na pravilno umatičenim stablima taj broj je moguće udvostručiti ili čak utrostručiti. Na matičnom stablu iz ovog primjera (PW0222) dobili smo 78 komada korijenovih reznica "premium" i preko 500 kom manjih reznica za komercijalnu upotrebu. Poželjno je odmah označiti polaritet reznice. Kraj sa ravnim rezom pod 90° je bliže deblu a kraj pod 45° je bliže periferiji. Sadnja se uvijek obavlja na način da se kosi dio posadi dublje od kraja s ravnim rezom.





Higijena sadnog materijala paulovnije mora biti na najvišem nivou. Naši kupci moraju biti sigurni u zdravstvenu ispravnost robe. Zabilježeni su mnogi uzročnici bolesti na paulovniji: Cercospora paulovniae, Phytophthora nicotianae, Rhizoctonia solani , Corynespora cassiicola , Cladosporium cladosporioides, vrste iz roda Pythium koje uzrokuju polijeganje, bakterioze koje uzrokuju rak kore kao i nekoliko sojeva virusa. Da bismo uzgojili savršeno zdravu "virus -free" sadnicu paulovnije sav materijal mora biti sterilan, a reznice potapamo u dezinfekcijsko sredstvo na 15 - 20 minuta. Sve pod uvijetom da smo ranije mehanički uklonili sve nečistoće, lomove, neiskoristive dijelove...







Sadnice se ostavljaju da se prosuše na zraku 24-36 sati. U međuvremenu sav ovaj postupak ponovimo sa tanjim korijenjem kojeg ćemo sjeckati ne komade 3-4 cm. Te reznice spremamo u posebne kontejnere za naklijavanje koji idu u grijani prostor na 4 tjedna. Ovo je idealno vrijeme ako želimo nacijepiti neku mikoriznu gljivu na korijen. Nakon 4 tjedna razvit će se klica i započet će postupak pikiranja u lončiće fi 10.5 cm.


955 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page