Search

Kako uzimati reznice paulovnije

Updated: Mar 13, 2019

Kraj veljače i početak ožujka idealni su za pripremanje korijenovih reznica. Za početak treba naglasiti da se kvalitetne reznice paulovnije uzimaju sa dvogodišnjeg i trogodišnjeg matičnog stabla (a ne sa jednogodišnjeg kako to neki izvori opisuju). To znači da se matično stablo dvije sezone prati, priprema i ciljano uzgaja za što veću količinu jakih i zdravih reznica. U rasadnicima su takva stabla numerirana. Ona su i vrlo vrijedna, pa se nalaze u zaštićenim prostorima sa zaštitom protiv tuče, jakog vjetra i s posebnim režimom navodnjavanja i fertirigacije.


Matično stablo se prihranjuje organskim i mineralnim gnojivima u vrijeme vegetacije. Forsiraju se gnojiva na bazi fosfora jer fosfor utječe povoljno na korijenov sustav. Isto tako potrebno je osigurati idealnu dozu svih mikroelemenata. Tlo u kojem paulovnija raste mora biti prozračno (ilovasta pjeskulja).

U jednom momentu (obično sredinom 8. mjeseca) započet će rapidan rast paulovnije u visinu, pa smo primorani stablo odrezati u visini očiju. Zabilježeni su slučajevi da su neka stabla narasla preko 5 metara u nepuna 4 mjeseca proizvodnje. Ovu situaciju valja iskoristiti na način da ćemo podvezati deblo matičnog stabla špagom ili žicom na nekoliko mjesta. Takvim tehnikama osiguravamo brže i bolje skladištenje hrane u korijenu biljke, a nadzemni dio nam je postao nevažan. Ukoliko sve pravilno izvedemo, moguće je dobiti 3-5 puta vi